Produkty

Oferowane przez Nas produkty pochodzą wyłącznie z naszych pasiek. Miód wielokwiatowy, mniszkowy, spadziowy, nektarowo-spadziowy, lipowy, lipowo-spadziowy oraz pyłek kwiatowy pozyskujemy głównie w pasiekach stacjonarnych, natomiast pozostałe miody uzyskujemy z rodzin pszczelich wywożonych na poszczególne pożytki. Ze względu na różnicę występowania warunków pogodowych w poszczególnych latach, jak również strukturę zasiewów w gospodarstwach rolnych, dostępność poszczególnych gatunków miodów i ich ilość w naszym gospodarstwie jest niekiedy ograniczona.

Miód wielokwiatowy

Pozyskiwany zróżnych rodzajów i gatunków roślin kwitnących w zbliżonym czasie zarówno z roślin uprawnych, jak i dziko rosnących.

Barwa

W zależności od terminu pozyskiwania miód wielokwiatowy może mieć różną barwę, od jasno kremowej po herbacianą. Po krystalizacji zmienia nieco zabarwienie na jasnoszare lub jasnobrązowe.

Właściwości lecznicze

Przede wszystkim miód wielokwiatowy wykorzystywany jest w chorobach alergicznych dróg oddechowych, takich jak astma oskrzelowa atopowa lub katar sienny lub przy alergicznym nieżycie nosa. Zwłaczcz wiosenne wielokwiaty ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych (glukoza i fruktoza) stanowią cenne źródło energi dla mięśnia sercowego w chorobach serca i naczyń, a także wspomagają wątrobę.

Miód rzepakowy

Miód rzepakowy pozyskiwany jest z kwiatów rzepaku, w naszym rejonie w połowie maja. Ze względu na małe areały zasiewów przeważnie posiada niewielką domieszkę miodów kwiatowych głównie mniszka lekarskiego.

Barwa

W stanie płynnym jest prawie bezbarwny , lekko słomkowy. Po skrystalizowaniu przyjmuje barwę biała lub szarokremową. Proces krystalizacji przebiega bardzo szybko.

Właściwości lecznicze

Duża zawartoścć cukrów prostych, przede wszystkim glukozy i fruktozy, czyni go przydatnym w chorobach serca, głównie naczyń wieńcowych i układu krążenia. Składniki takie jak acetylocholina, potas i magnez, również wpływają korzystnie na metabolizmmięśnia sercowego, stabilizują ciśnienie krwi i przyczyniają się do zachamowania procesu miażdżycowego. Pomocniczy w schorzeniach nerek i układu moczowego.Poza tym wspomaga podstawową terapię a przebiegu chorobywrzodowej żołądka i dwunastnicy.

Miód mniszkowy

Pochodzi z nektaru kwiatu mniszka lekarskiego.

Barwa

Miód mniszkowy ma barwę złocistożółtą, po skrystalizowaniu jasno żółtą. Bardzo szybko ulega krystalizacji. Bardzo aromatyczny.

Właściwości lecznicze

Pod względem leczniczym bardzo dobrze działa na wątrobę i drogi żółciowe. Dzięki zawartości choliny obniża poziom lipidów w wątrobie. Leczniczo wykorzystywany równierz w chorobach nerek, pęcherza i dróg moczowych.

Miód lipowy

Miód lipowy pozyskiwany jest przez pszczoły z kwiatów różnych gatunków lip, głównie z lipy drobnolistnej. Okres kwitnienia na południu kraju, to przełom czerwca i lipca.

Barwa

Miód lipowy w stanie płynnym ma barwę zielonkawo żółtą. W naszym rejonie ze względu na występowanie spadzi iglastej często jest lekko przyciemniony. Po skrystalizowaniu ma zabarwienie białożółte do złocistożółtego.

Właściwości lecznicze

Uważany jest powszechnie za najlepszy środek przy przeziębieniu, grypie, schorzeniach górnych i dolnych dróg oddechowych. Ma działanie napotne, przeciwgorączkowe, przeciwskurczowe, przeciwkaszlowe i wyksztuśne. Produkt ten jest cennym środkiem wspomagającym leczenie zapalenia oskrzeli i zapalenia płuc. Zawarte w nim silne olejki eteryczne wywołują działanie rozkurczowe i uspokajające.

Miód akacjowy

Miód akacjowy pozyskiwany jest z kwiatów robinii akacjowej w drugiej połowie maja i na początku czerwca.

Barwa

W stanie płynnym miód akacjowy ma barwę jasno słomkową czasem jest prawie bezbarwny. Jest najjaśniejszy ze wszystkich miodów. Po skrystalizowaniu przyjmuje zabarwienie białe lub kremowo żółtawe. Z uwagi na wysoką zawartość fruktozy bardzo wolno krystalizuje i może pozostawać w postaci płynnej nawet ponad rok.

Właściwości lecznicze

Miód akacjowy należy do miodów bogatych we fruktozę, stąd jego przydatność u chorych z lekkimi (nieinsulinozależnymi) postaciami cukrzycy. Bardzo zalecany w schorzeniachprzewodu pokarmowego, między innmi w zaburzeniach trawiennych, stanach zapalnych i skurczowych żołądka i jelit, w nadmiernym wydzielaniu soku żołądkowego. Ponadto ma zastosowanie pomocnicze w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.

Miód gryczany

Pozyskiwany z kwiatów gryki zwyczajnej. Okres kwitnienia – od końca czerwca do połowy sierpnia. Bardzo aromatyczny o specyficznym smaku.

Barwa

Jako patoka ma barwę jasnobrunatną z czerwonym odcieniem przechodząca w ciemno brunatną, prawie czarną. Krystalizuje bardzo powoli, przyjmując postać gruboziarnistą, niejednolitą. Po krystalizacji przyjmuje barwę nieco jaśniejszą.

Właściwości lecznicze

Miód gryczany odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną. Szczególnie cenione jest jego korzystne oddziaływanie, w zapobieganiu i leczeniu chorób serca i układu krążenia, zwłaszcza o podłożu miażdżycowym. Wykożystywany u chorych w okresie rekonwalescencji, po zabiegach operacyjnych z utratą krwi, w zaburzeniach na tle nerwowym, stanach wyczerpania psychicznego. Systematyczne przyjmowanie powoduje wzrost hemoglobiny we krwi.

Miód nektarowo-spadziowy

Miód nektarowo-spadziowy jest miodem wytworzonym przez pszczoły z dwóch naturalnych surowców- nektaru i spadzi. Powstaje on wówczas, gdy termin pojawienia się obu pożytków jest zbliżony w czasie. Procentowy udział poszczególnych miodów może być bardzo różny.

Barwa

Miód ten przed krystalizacją ma barwę od zielonkawej do brunatnej, po skrystalizowaniu od jasnobrunatnej do brunatnej.

Właściwości lecznicze

Miód ten łączy w sobie walory lecznicze jego elementów składowych, tj. określonego miodu nektarowego i miodu spadziowego.

Miód lipowo-spadziowy

Miód lipowo-spadziowy powstaje wtedy, gdy w czasie występowania pożytku lipowego pojawi się spadź. Część pszczół z tego samego ula zbiera nektar z lip, natomiast druga część wykożystuję pożytek spadziowy. Nektar i spadź składowana jest w tych samych komórkach plastra w wyniku, czego ulega wymieszaniu.

Barwa

W zależności, jaki jest procentowy udział poszczególnych miodów, barwa może być różna, od jasno brązowj do całkiem ciemnej. W naszym gospodarstwie bardzo często miód ten jest niewiele jaśniejszy od miodu spadziowego jednak różni się smakiem, bo nawet niewielki dodatek miodu lipowego w miodzie spadziowym nadaje mu charakterystyczny posmak.

Właściwości lecznicze

Jest jednym z najlepszych miodów stosowanych przy przeziębieniach, grypie, zapaleniu dolnych i górnych dróg oddechowych. Łączy w sobie właściwości lecznicze miodu lipowego i spadziowego. Ze względu na łagodny smak często podawany dzieciom zamiast miodu lipowego, który jest miodem ostrym i drapiącym, przez co niezbyt lubianym przez dzieci.

Miód spadziowy ze spadzi iglastej

Pozyskiwany przez pszczoły ze spadzi roślin iglastych w naszym rejonie głównie z jodły. Producentami spadzi są przede wszystkim mszyce i czerwce.

Barwa

Charakteryzują się ciemną barwą; od szarozielonkawej poprzez brązową, ciemnoszarą do prawie czarnej. Po skrystalizowaniu przybierają barwę na ogół ciemnobrązową z odcieniem szarym lub zielonkawym.

Właściwości lecznicze

Działanie przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe i łagodzące kaszel. Zalecany przy zapaleniu oskrzeli, astmie oskrzelowej, zapaleniu płuc i gruźlicy płuc. Często stosowany, jako odżywka regeneracyjna u osób w okresie rekonwalescencji. Zalecane stosowanie w zapaleniu pęcherza moczowego, zapaleniu nerek, kamicy dróg moczowych i zapaleniu gruczołu krokowego.

“Jeśli podoba Ci się strona Beskidzka Barć, powiadom o niej stwoich znajomych, Polub Nas.”

Copyright © 2018 Beskidzka Barć | Design by Studio Reklamy LaserPrint